HiberFood Kft

10 érv amiért béreld weboldalad!

közzétéve: 2016. január 21., csütörtökBlog

Minden alkalommal némi hiányérzetem támadt, mikor elkészítettem egy újabb weboldal. Maximalista beállítottságomnak köszönhetően, ezek az oldalak is tökéletesen ellátták feladatukat, az ügyfelek mindig meg voltak elégedve a munkámmal, de mégsem volt teljesen kerek a dolog.

Mikor egy cég felkeres, hogy szüksége lenne egy weboldalra, ahol bemutathatja vállalkozása tevékenységét, két dolog lebeg a szemük előtt. A minél kedvezőbb ár, és hogy minél gyorsabban használatba vehessék weboldalukat. Ezek teljesen érthető dolgok, viszont ne feledjük, mindennek ára van!

Részben a rövid határidő, részben a minimalizált költségvetés kívánta meg, hogy ezekből a weboldalakból kihagyunk olyan nevetségesen egyszerű, de fontos részleteket, mint például a Kapcsolati oldalon kitöltött űrlap mely email címre kerüljön elküldésre.

Ez esetben már szükség lett volna egy "a weboldal beállításai" modulra, amit természetesen sosem kértek a megrendelők, pedig gondoljunk bele, hogy néha az email címek változnak, és mennyivel kényelmesebb lenne az adminisztrációs felületen átállítani az email címet, mint felkeresni a webstúdiót, és kérni az emailcím megváltoztatását (ami ráadásul nem fog megtörténni azonnal, bármilyen megbízható is az adott webstúdió).

Egy másik egyszerű eset, amikor az adott cég az évszaknak/közeledő ünnepnek megfelelően szeretné változtatni a weboldala hátterét - gondoljunk például egy butikra, vagy egy élelmiszer boltra. Munkásságom során egy húsboltnak kellett cserélgetni a hátteret, ami teljesen érthető mód mindig ki is lett számlázva.

Amit már tényleg értelmetlen dolog lenne beépíteni egy egyedileg gyártott honlapba, az az "űrlap generátor". Azért fizettek, hogy a szükséges űrlapok benne legyenek a weboldalba, akkor mink kellene bele űrlap létrehozási lehetőség is - mindamellett ez jócskán megnövelné a programozás költségeit! Valóban kijelenthetjük, hogy teljesen felesleges, mindaddig amíg az adott cég nem bővíti vagy módosítja a szolgáltatásait. Viszont ez esetben, mikor 1-2 év múlva, hogy a versenytársakkal lépést tartson a cég újabb szolgáltatásokat vezet be, elkerülhetetlen hogy egy hozzá tartozó űrlapra ne lenne szüksége, vagy a meglévő módosítására. Ezért ismét joggal fogjuk kapni a számlát a webstúdiótól, arról nem is beszélve, hogy mikor tudnak nekiállni, és mennyi időbe telik a bővítés programozása.

Ez most 3 egyszerű példa volt, de ahány cég, ahány weboldal annyiféle ilyen kis probléma adódik! És ehhez most vegyük még hozzá, hogy egy megbízható webstúdiótól megrendelt céges weboldal minimum 120 000.-Ft + áfa (ez gyakorlatilag az alap, még csak nem is többnyelvű...), és rá egy évre ilyen bagatell dolgokért ismét fizethetünk, nem a legjobb üzlet! Ráadásul azt se feledjük, hogy weboldalunk is egy "számítástechnikai termék", tehát 2 nap múlva már elavult - ahogy az lenni szokott!

Nézzük mi az a 10 érv, amiért sokkal jobb bérelni egy weboldalt, mint megvásárolni:
Legalábbis a fejlesztés alatt álló Pillangó Weboldal Tartalomkezelő Rendszerében (CMS rendszer) ezek a hiányosságok/hibák eleve nem szerepelnek!

1, KÖZPONTI PROGRAM: a bérelhető rendszerek úgy vannak kialakítva, hogy minden weboldal egy "központi magot" használ, így ha frissítik a rendszert, az azonnal elérhető minden weboldal tulajdonos számára. Ez egy nagyon fontos tulajdonság, hiszen a web folyamatosan fejlődik, újabb és újabb trendek ütik fel a fejüket, amivel lépést kell tartani!

2, ALAKÍTHATÓ RENDSZER: ahhoz hogy minden cég számára megfeleljen, természetesen szükség van alapvető beállításokra. Így olyan dolgok, mint a logó, adminisztrációs email cím, vagy akár a vízjel képe nemcsak beállítható, de bármikor cserélhető is.

3, MEGJELENÉS MÓDOSÍTÁSA: ebben a koncepcióban sablonok közül választhat a weboldal tulajdonosa, amiket természetesen bármikor cserélhet is. A Pillangó Weboldal Tartalomkezelő Rendszere ezt annyival spékeli még meg, hogy témákat lehet létrehozni, így bármikor könnyedén visszaállhatunk egy korábbi megjelenésre, illetve az előre elkészített sablon teljes mértékben átalakítható. Így nem kell mást tennünk, mint kiválasztani a nekünk legszimpatikusabb sablont, de ha nem tetszik a betűcsalád, amit használ, csak egyszerűen ki kell egy másikat választani. (Természetesen a háttérkép is módosítható.)

4, ELRENDEZÉS / INFORMÁCIÓS DOBOZOK: úgynevezett pluginek segítségével különböző részegységeket hozhatunk létre, melyek helyét bármikor változtathatjuk, vagy akár inaktiválhatjuk is az adott plugint (ami lehet egy címkefelhő, vagy tartalmazhat egy videót, képet, szöveget, térképet, legkeresettebb szolgáltatásainkat...). Így bármikor létrehozhatunk egy új "kockát" az oldalsávba, mely cégünk legújabb, hihetetlen ajánlatára hívja fel a látogató figyelmét!

5, LÉTREHOZHATÓ ŰRLAPOK: a jobb rendszerek (mint a Pillangó Weboldal Tartalomkezelő Rendszere is) el vannak látva egy úgynevezett "űrlap generátor" lehetőséggel, így nemcsak hogy létrehozhatunk űrlapokat, de bármikor módosíthatjuk is azokat. Az általam fejlesztett rendszerben ráadásul űrlaponként is megadhatjuk, kinek kerüljön kézbesítésre a kitöltött űrlap, sőt ezt az email címet nyelvenként is módosíthatjuk!
Ez talán a legfontosabb része egy weboldalnak, hisz mit ér egy olyan céges weboldal, ahol az érdeklődő nem tudja felvenni cégünkkel a kapcsolatot, vagy nincs lehetőségünk bekérni a szükséges információkat!

6, TÖBBNYELVŰ WEBOLDAL: a mai világban elengedhetetlen a magyar cégeknek, hogy honlapuk több nyelven is elérhető legyen. A bérelhető weboldalak java része szerencsére már az alap csomagban is tartalmazza, és természetesen korlátlan számú nyelvre fordítható felár nélkül.

7, MODULÁRIS FELÉPÍTÉS: ez azt jelenti, hogy pontosan azért fizetünk, amire szükségünk van. Ha úgy gondoljuk, hogy kitudnánk használni például a katalógus vagy a hírlevél modul, akkor kérjük az adott modul bekapcsolását. Természetesen ha később meggondoljuk magunkat, még sincs rá szükségünk, kikapcsoltatjuk és a továbbiakban nem fizetünk érte.

8, HIBAMENTES MŰKÖDÉS: egy egyedileg készített weboldalnál sajnos gyakori hiba a kapkodás, egyrészt a webstúdió, másrészt a megrendelő részéről, hisz mindkettő félnek az az érdeke, hogy a weboldal minél előbb elinduljon. Ezzel szemben a bérelhető weboldalak belső szerkezete sokkal átgondoltabban van felépítve, és a jövőbeli használatának sokszínűsége miatt, alaposabban, több szemszögből is tesztelésre kerül. Így szinte nincs esély arra, hogy hibát tartalmazva kerül a publikum elé.

9, TUDOD MIT VÁSÁROLSZ: az ilyen bérelhető weboldalak esetében nem csak a cég referenciáit nézhetjük meg, hanem normális esetben készítenek demó oldalakat, ahol nemcsak a weboldal látogatói (frontend) részét, de az adminisztrációs felületet is megnézhetjük, sőt a cég felkeresését követően rendelkezésünkre szoktak bocsájtani egy weboldalt, ahol már el is kezdhetjük cégünk webes tevékenységét. Általában 2 hét próbaidőszakot szoktak adni, ami bőven elég arra, hogy átgondoljuk, szeretnénk-e ezt a CMS rendszert vagy sem.

Még itt a 8-as pontnál jegyezném meg, sokszor nagyon szép referenciákat tudnak mutatni a cégek, majd pedig kapunk egy vállalhatatlan weboldalt. Hát igen, azt elfelejtették mondani, hogy az a programozó már nincs itt, aki a referenciaként mutatott weboldalakat készítette, jelenleg egy kezdővel dolgoznak...

10, DOKUMENTÁCIÓ: egy nagyon fontos eleme még ezeknek a bérelhető weboldal megoldásoknak, hogy mindegyikhez tartozik használati leírás! Ráadásul sokszor apróbb tippekkel, ötletekkel is ki vannak egészítve, mint ahogy a Pillangó Weboldal Tartalomkezelő Rendszeréhez is készülni fog természetesen egy ilyen széleskörű leírás. Így ha problémánk van, vagy valamit nem találunk, nem kell egyből a webstúdiót kajtatni!

 

Befejezésül az árakat lenne még érdemes összehasonlítani, melyik koncepció éri meg jobban?!

A Pillangó Weboldal CMS rendszere várhatóan nettó 30,000Ft / év költséget fog jelenteni a cégek számára. Ha egy megközelítőleg ilyen tudású weboldalt, ilyen alapossággal kellene leprogramoznom, az biztos nem állna meg nettó 120,000Ft-ban. Ez azt jelenti, hogy több mint 4 év alatt fizetjük ki a teljes weboldal árát!

Mint ahogy a cikk elején is írtam, 4 év alatt rengeteg dolog történhet egy céggel, azzal most nem számolva, hogy esetleg tönkre is megy - ez esetben a lehető legjobb döntés volt bérelni a weboldalt, mert így legalább nem adott ki feleslegesen egy csomó pénzt.

Ha azt vesszük, hogy valóban szükség van a kapcsolati űrlap módosítására, vagy egy új űrlapra, ez a kis fejlesztés biztos nem fog megállni nettó 20,000Ft alatt - ami már majdnem egy évi bérleti költség!

4 év után azért egy kis design frissítés sem ártana, ami egy sokkal nagyobb költséget jelent: design munka + a weboldal "újraépítése" minimum nettó 40,000Ft - ami már több mint egy év bérleti költség! Ellenkező esetben a CMS rendszerekhez folyamatosan jelennek meg újabb sablonok lépést tartva az aktuális divattal, így csak ki kell választanunk egy új sablont weboldalunk részére.

4-5 de 6 év után, viszont már biztos, hogy magába a rendszerbe is bele kell nyúlni, azaz egyszerűbb egy új weboldalt készíttetnünk cégünk számára!

Így bátran kijelenthetjük, hogy mind rövid, mind hosszú távon kedvezőbb költségekkel bír, amit ráadásul nem is egyben kell kifizetnünk, és cserében egy sokkal minőségibb, megbízhatóbb weboldal fogja képviselni cégünket a neten. Ráadásul sosem fog elavulni, hiszen a készítő webstúdió 4 év után is el szeretné majd adni, és meg szeretné tartani jelenlegi ügyfeleit, így elkerülhetetlen, hogy ne frissítse folyamatosan a CMS rendszerét.

Érdemes körülnézni az interneten, milyen bérelhető honlap megoldásokat nyújtanak a különböző webstúdiók. Természetesen itt is vannak jobbak, rosszabbak, olcsóbbak és drágábbak. Sajnos nem mindegyik felel meg a felsorolt 10 érvnek, de azért van 1-2 jobb. 

Sajnos a Pillangó Weboldal CMS rendszer teljes funkció listáját most hosszú lenne felsorolni, de a leírt érvek, és a majdani Pillangó Weboldal CMS rendszer várható nettó 30,000Ft/éves ára remélhetőleg ad némi kiindulási alapot.

PW CMS 1.4.7 · Adatvédelmi irányelvek · Visszajelzés küldése
A weboldal cookie-kat használ. Adatvédelmi irányelvekértem