HiberFood Kft

Ezért ne tiltsd a szövegkijelölést a weboldaladon

közzétéve: 2016. január 21., csütörtökBlog

Mostanában egyre elterjedtebb a szövegkijelölés, és persze a jobb egérgomb tiltása a weboldalakon. De vajon mire gondolnak a weboldal tulajdonosok, ez egy helyes gyakorlat? Segít megvédeni weboldaluk tartalmát a lemásolástól? És abba belegondolnak, hogy ezzel a saját látogatóiknak okoznak csak bosszúságot?!

Vegyük is gyorsan elejét az első kérdésnek. "Ez egy helyes gyakorlat?!" - elárulom a titkot, NEM!! Gyakorlatilag ennél nagyobb hülyeséget - ami a programozást illeti - nehéz találni. Na jó azért persze van, de a TOP 10-be ez a tiltás dolog is bele tartozik.

Vizsgáljuk meg a hasznosságát, meggátolja az "adatlopást"?!

A legfontosabb kérdés, kitől is akarjuk megvédeni a tartalmunkat. Egy diáktól, aki épp a dolgozatát írja, és weboldalunkról szeretne kimásolni egy részletet hozzá. Vagy egy látogatónktól, akinek megtetszett a bejegyzés tartalma, és tovább szeretne informálódni a témában, de hogy a további keresgélését meggyorsítsa, és hogy pontosan keressen rá az adott szóra, (főleg idegen kifejezések, nevek esetében jó megoldás) vágólapra szeretné helyezni az adott részt, majd beilleszteni a keresőbe - ráadásul lehet hogy az oldalunkon elhelyezett keresőbe, tehát a weboldalunkat még csak el sem hagyná!

Na most jól megmutattuk nekik, innen nem másoltok ki semmit sem! Szépen pötyögjétek le! - korrekt hozzáállás, de ne nagyon várjuk, hogy valamikor is visszajöjjenek.

A B variáció, hogy a konkurenciától, azaz a többi weboldal tulajdonostól akarjuk megvédeni weboldalunk tartalmát. Ez esetben szeretnék elárulni egy titkot, nem fog összejönni! Egy picit gyakorlottabb blogíró / adminisztrátor, tudja hogy Ctrl+U billentyű kombóval (FF, Chrome) bármikor megtekintheti az adott oldal forráskódját (persze ha ez is tiltva lenne, akkor a böngésző menüében is megtaláljuk ), és már csak rá kell keresnie egy szóra a cikkből (persze ami nem tartalmaz ékezetet a HTML entity miatt) amit a Ctrl+F b. kombó lenyomása után beír a keresőbe - és indulhat is a másolás. Persze Firebug használatával is könnyedén megoldható a dolog.

Azt se felejtsük el, hogy ha nagyon akarjuk egy weboldal tartalmát, egy közép szintű programozónak (mint én is) kb 2 napjába tellene írnia egy scriptet / programot, ami egy Google robot módjára átpásztázza az egész weboldalt, és rendezetten lementi az egész tartalmát. Így még az sem lenne probléma, ha több 10000 oldalból állna az adott weboldal. - persze ez nem etikus, így ilyet nem is csinálunk!

Összegezzünk, mit is sikerült elérnünk ezzel a remek funkcióval?!

Akiktől meg akarjuk védeni weboldalunk tartalmát, azok továbbra is játszi könnyedséggel lopják le ha úgy tartja kedvük. Viszont a látogatóinknak, akiknek ráadásul tetszett a cikkünk - hiszen csak akkor másol belőle, ha már elolvasta - jó kis bosszúságot okozunk, amikor nem tudja kimásolni belőle amit szeretne. Sőt, nem is érti, hogy most miért nem tud kijelölni?! Miért nem működik a jobb egérgomb?! Viszont amikor leesik neki, hogy csak itt nem működik, akkor joggal érezheti úgy, hogy őt most megszívatták. (ez szöges ellentéte a felhasználóbarát weboldalnak)

Az egyik ilyen Wordpress plugint már 142,584x töltötték le. Ez a szám tökéletesen minősíti a WP használókat :)
- milyen kis irigyek...

De vajon mi lesz a következő dolog, ami bekerülhet majd a WEB TOP 10 felesleges funkciók gyűjteményébe? Olvasás védelem?

Fontos, hogy mindig gondoljuk át 1-1 funkció hasznosságát, lehetőségeit, mielőtt az bárki tanácsára integrálnánk weboldalunkba. Ha viszont egy magát programozónak nevező ember ajánl nekünk ilyen plugineket, azonnal meneküljünk!!

PW CMS 1.4.7 · Adatvédelmi irányelvek · Visszajelzés küldése
A weboldal cookie-kat használ. Adatvédelmi irányelvekértem